Border .....................................  photo cooltext1340388747_zpsb7f77b85.png ********* Naši likovni i ručni radovi radovi - O.Š.GLAVATIČEVO

O.Š.GLAVATIČEVO

Ovo je blog novinarske sekcije Osnovne škole"Glavatičevo". Izradu bloga započele su 2008.godine, Aida Pozder i Fatima Kurtović. Upute za rad na blogu: Ismet Pozder

10.03.2008.

Naši likovni i ručni radovi radovi

Evo nekoliko likovnih i ručnih radova radova naših učenika. Objavićemo još. Kasnije...

Torba ispletena od vune Torba ispletena od vune Preslica Ukrasna kutija za sitne stvari (iznutra) Ukrasna kutija Minijaturne dimije. Drvena posuda (kaca) Crtež Crtež Kuća od slame Crtež Učenički rad Crtež, Haris Trnka Ručni rad, Amra Čomaga goblen crtež, ruksak Crtež, rad Harisa Trnke Crtež, Haris Trnka Crtež, Haris Trnka
O.Š.GLAVATIČEVO
<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


MOJI LINKOVI

Šta kažu drugi ?

Na http://bih-x.info/regije-i-gradovi/gradovi-bih/glavaticevo/....piše:

Glavatičevo leži na 225 kvadratnih kilometara a broj stanovnika u Glavatičevu prije rata (popis iz 1991 godine) iznosio je 1945 stanovnika.

Broj domaćinstava bio je 496, od tih 1945, 70% je bilo muslimanske nacionalnosti, 23% srpske nacionalnosti i 7% hrvatske nacionalnosti.

Pretpostavlja se da je Glavatičevo naziv dobilo u XIV ili XV vijeku. Dr. Pavao Anđelić u svojoj knjizi “Spomenici Konjica i okoline” tvrdi da je Glavatičevo dobilo sadašnji naziv po vlastitom imenu Glavat, Glavatec. Naime, područje sadašnjeg Glavatičeva nalazilo se u posjedu nekih Glavata ili Glavateca kojih je bilo u susjednom Nevesinju.

Budislav Glavatec “iz Nevesinja” spominje se 16. septembra 1330. godine. Toga dana on je u Dubrovniku kupio neko stvari za ženu velikaša Poznana Purcica.
Dakle, izvodi zaključak dr. Pavao Anđelic, Glavateci su bili vlasteoski rod nižeg ranga, koji su u neko vrijeme imali svoje posjede u predjelu sadašnjeg Glavatičeva. Tako je ovaj posjed prema svom vlasniku Glavatecu dobio naziv Glavatičevo, To je moglo biti u XIV ili XV vijeku.

Po jednoj legendi se kaže da je Glavatičevo dobilo naziv po ribi glavatici, koje je u to doba bilo u izobilju u ovom kraju, međutim danas je ima sve manje i manje.

*****************************

Photobucket
****************************

NERETVA

Neretva je rijeka duga 225 km, koja svojim najvećim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (203 km), te manjim dijelom, prije utoka u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km). Izvire ispod planine Jabuke u BiH. Zajedno sa svojim pritokama čini zasebnu prirodnu cjelinu i jedinstven ekološki sistem u ovom dijelu svijeta. Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine i većim dijelom svoga toka ima odlike planinske rijeke. Zbog tih odlika na rijeci Neretvi izgrađene su hidrocentrale: Jablanica, Grabovica, Salakovac, Mostar. Pritoke Neretve su: Ljuta, Rama, Drežanjka, Radobolja, Jasenica, Buna, Bregava, Trebižat, Krupa i Trebišnjica.

Na svom putu ka Jadranu Neretva protiče kroz neke od najljepših bosanskohercegovačkih naselja: Ulog, Glavatičevo, Konjic, Jablanicu, Mostar, Čapljinu, Počitelj. Poznata je po svojoj smaragdno-zelenoj boji, čistoj i u svom gornjem toku potpuno pitkoj vodi.U gornjem toku u Neretvu se ulijevaju Vrhovinska rijeka, gornji Krupac (čija je voda jača od same Neretve ljeti), Ljuta, Lađanica, Rakitnica, Trešanica.
Neretva se uliva u Jadransko more u hrvatskom gradu Ploče. Delta Neretve je jedan od rijetkih plodnih krajeva u Dalmaciji.

Iz školskog lista "Naša škola" koji je izašao 1976/77.god.

U znak sjećanja na prošlo vrijeme, prelistali smo školski list „Naša škola“ koji je izašao na polugodištu školske 1976/77. godine. Ovdje prenosimo podatak o broju učenika. List je rađen mašinom za štampanje:

Redakcijski odbor činili su: Krsto Sarić(direktor), Kasim Mušinović, Ilko Zelenika, Stojan Stojanović i Slobodan Savinović.
Broj učenika školske 1976/77.godine izgledao je ovako:


Bjelimići I - IV........104 učenika
Bjelimići V - VIII......155 učenika
Glavatičevo I - IV.....87 učenika
Glavatičevo V -VIII..200 učenika
Čičevo I - IV...........33 učenika
Din-Do I - IV..........64 učenika
Sitnik I - IV............28 učenika
Grušča I - IV...........67 učenika
Ribari I - IV............57 učenika
UKUPNO..................795 učenika

*******************************
Treba uporediti broj učenika naše škole te 1976/77. i broj stanovnika na školskom području danas. Bjelimići sada imaju 340 stanovnika, Grušča 125, a cijela Župa ima 268 stanovnika. Kad se sve sabere, vidi se da cijelo područje ima 608 stanovnika. (Tačnost podatka je oko 98% s obzirom da dio ljudi zimu provede u Konjicu i Sarajevu, a ljeto na ovim prostorima.)

******************************
******************************

ŠKOLSKI ODBOR (2011/12)

1. Sadat Kovačević (predsjednik)
2. Vahida Hebibović (član)
3. Nijaz Kurtović (član)
4. Emin Tucaković (član)
5. ??????? član)
6. Mirsad Zalihić (član)

*****************************
*****************************

Sindikalna podružnica:
PREDSJEDNIK: Meho Biber

******************************
******************************

UČENICI GENERACIJE OD 1998. DO DANAS...

*****************************
*****************************
2011/12. = Eldin Halilović
2010/11. = Amra Tucaković
2009/10. = Amra Trnka
2008/09. = Fatima Kurtović
2007/08. = Nermin Tabaković
2006/07. = Irfan Tabaković
2005/06. = Adis Hebibović
2004/05. = Dženita Hebibović
2003/04. = Almin Hebibović
2002/03. = Aldin Jazvin
2001/02. =
2000/01. =
1999/00. = Emil Tucaković
1998/99. = Naza Karkelja
1997/98. =
1996/97. =

VIJEĆE RODITELJA:

NAREDNI ZADACI I OBAVEZE:
(do početka školske 2012/13.god.)

Na prvom roditeljskom sastanku roditelje upoznati sa Programom rada Vijeća roditelja. Tom prilikom roditelji svakog odjeljenja odabrat će po jednog roditelja koji će ih predstavljati u Vijeću za ovu školsku godinu.
Nakon odabira roditelja iz svakog odjeljenja, formirat će se novo Vijeće roditelja koje će na prvom sastanku izabrati predsjednika, zamjenika predsjednika i zapisničara.
Vijeće roditelja bavi se sljedećim pitanjima:
--promoviranje interesa zajednice u kojoj se škola nalazi i interesa škole u toj zajednici;
--prezentiranje stavova roditelja učenika Školskom odboru ili bilo kojoj drugoj zainteresiranoj strani;
--podržavanje aktivnog učešća roditelja i zajednice u radu škole;
--obavještavanje Školskog odbora i bilo koje druge zainteresirane strane o stavovima vijeća kad god to smatra neophodnim ili po zahtjevu Školskog odbora ili druge zainteresirane strane;
--predlaganje predstavnika roditelja za člana Školskog odbora;
-učešće jednog predstavnika roditelja u Komisiji za izbor učenika generacije;
--učešće u pripremi i realizaciji odgovarajućih projekata koji podržavaju i promoviraju odgojno-obrazovni rad u školi;
--razvijanje komunikacije i odnosa između učenika, nastavnika, roditelja i zajednice;
--poboljšanje uvjeta rada škole;
--druge aktivnosti koje su od općeg interesa za školu.

Predstavnici iz odjeljenja koji su odabrani u
Vijeće roditelja za školsku 2013/2014 godinu:

1.Selma Podrum (roditelj-predsjednik Vijeća)
2.Emin Tucaković (roditelj)
3.Mirsad Zalihić (roditelj)
4.Ibro Potur(roditelj)
5.Damir Fejzagić nastavnik)
6.Meho Biber(nastavnik)
7.Ismet Pozder(nastavnik)Poruke roditeljima:
•..Ako dijete živi s pravednošću, ono se uči pravdi.
•..Ako dijete živi u toleranciji, ono se uči strpljenju. •..Ako dijete živi s ohrabrenjem, ono se uči povjerenju.
•..Ako dijete živi s pohvalom, ono uči da poštuje.
•..Ako dijete živi sa sramom, ono uči da se osjeća krivim.


************************

ŠKOLSKI KURIKULUM

************************


Pod pojmom Školskog kurikuluma podrazumijevamo sve sadržaje, procese i aktivnosti koji su usmjereni na ostvarivanje ciljeva i zadaća odgoja i obrazovanja kako bismo promovirali intelektualni, lični, društveni i tjelesni razvoj učenika.
On obuhvaća, osim službenih programa nastave, i druge programe koje škola provodi, pokazuje brojne aktivnosti učenika i nastavnika, pokazuje po čemu je naša škola prepoznatljiva.
Školski kurikulum temelji se na učeničkom nivou znanja, interesa i sposobnosti, na raznolikosti i kompleksnosti obrazovnih interesa i potreba učenika, roditelja i lokalne zajednice, stalnom porastu znanja, te potrebom oblikovanja učenikove osobnosti u svijetu koji se stalno mijenja.
Planiranim aktivnostima, programima i projektima težimo kvalitetnim rezultatima ostvariti ciljeve usmjerene na učenika i njegov razvoj, stručnu samostalnost i odgovornost učitelja, samostalnost i razvoj škole, te uz potporu uže i šire društvene zajednice doprinijeti izgradnji učinkovitog i kvalitetnog obrazovnog sustava.************************

***********************

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
49069

Powered by Blogger.ba